Historia 1828-2013


Felix Grönfeldt

Han var född i Viborg 1828, son till skräddare Anders Orädd. Han bytte namn till Grönfeldt efter en incident med dom Ryska myndigheterna. Ännu ett par år efter de 70 var Grönfeldt verksam som veterinär, men sedan måste han ge tappt på grund av sin sjukdom, levercancer, och han var tvungen att skaffa sig en vikarie.


Veterinär

Han kom hit som vikarierande veterinär, förmodligen före utgången av 1853. Felix fortsatte studera till veterinär på Stockholms veterinärinrättning, blev sedan inskriven i Skara, jobbade som veterinär åt en överste von Knorring på godset Kålltorp innan han kom till Karlskoga. 1879 fick han sin legitimation som Svensk veterinär genom kunglig dispens.


Flydde från ryssarna

Felix var på god väg att avlägga sin examen vid veterinärinstitutet i Stockholm, då han helt plötsligt var tvungen att försvinna därifrån och slå sig ned i Karlskoga. Saken förhöll sig så, att han hjälpt ett par finnar, som vägrade avslöja en hemlighet gentemot Sovjetunionen och därför väntade sig straff, över till Sverige genom att låna ut sitt pass. Ryska regeringen anhöll, att herr Grönfeldt skulle återsändas till Finland, men han tog ”måhända fasta på Hertig Karls privilegier för Bergslagen”, och så har han, sedan examen kompletterats och tagit namnet Grönfeldt för att inte bli avslöjad, stannat här i nu snart 42 år och under dessa varit en mycket anlitad läkare/veterinär. Den finska uthålligheten och tryggheten, förenad med ett gott lynne, skaffade honom ovanlig popularitet i Karlskoga. Ännu ett par år efter de 70 var Grönfeldt verksam som veterinär, men sedan måste han ge upp på grund av sin sjukdom, levercancer, och han var tvungen att skaffa sig en vikarie.


Markförvärv

Under de första 20 åren i Karlskoga bodde Felix på olika platser, bl.a. hos handlare Elmgren i Källmo, på Gälleråsen och på Bregården där han ägde en mindre hemmansdel. Genom ett köp, ingånget den 28 september 1873 med bergsman Erik Ludvig Andersson i Bregården, blev han ägare till två tomter. Den ena tomten ligger i korsningen mellan Grönfeltsgatan och Hertig Carls Allé. Den andra tomten var en stenig udde vid Möckelns strand, som idag är Grönfeltsgården


Familjen

När Felix bosatte sig på Marielund, nuvarande Skogsbo, var han änkling sedan hans första fru, Maria Hedengren född 1841 i Örebro, gått bort i tbc. 1877 ingick Grönfeldt nytt äktenskap med Emilia Jansson, född 1844 i Nolby. Hennes far var bergsmannen Jan Jansson. I de båda äktenskapen föddes 7 barn. Lovisa Ulrika 1862-1864, Edla Maria 1864-1906, Johan Ferdinand 1866-1928, Gustaf Felix 1868-, Anders Edvard 1878-, Anna Elisabet 1879-1973 och Nils Stanislaus 1882-1918.


Gustaf Grönfeldt & Pharmacia

Pharmacia grundades 1911 av apotekaren Gustaf Felix Grönfeldt som var verksam vid Apoteket Elgen i Stockholm. Det första namnet var Energon men redan efter en månad bytte bolaget namn till Pharmacia. Grönfeldt hade samma år köpt ett patent för framställning av organiska fosfater ur nervvävnad i form av hjärn- eller ryggmärgssubstans av animaliskt ursprung.


Berättelser

Det berättades om att en gång blev han uppkallad till en bonde långt uppe i socknen, som hade ont i magen. Grönfeldt undersökte mannen och talade om för honom att han hade blindtarms inflammation och kunde vara död redan dagen därpå. ”Men”, sade han, ”jag har nyss läst i en tysk tidskrift om hur man ska operera den här sjukan, vill ni ta risken så ska jag göra vad jag kan.” Bonden hade inget annat val än att säga ja. Grönfeldt kokade sina instrument i vatten, bonden lades upp på köksbordet och opererades. Lyckligtvis gick det bra, och den sjuke tillfrisknade.

Under dom år som Alfred Nobel bodde i Karlskoga så lär han ha besökt Grönfeltsgården vid flera tillfällen. Det var på Grönfeltsgården som viktiga sammankomster inträffade.